Vinařství Suský

 

Vinařství se nachází v nejznámější vinařské obci Velkopavlovické vinařské podoblasti, přímo ve Velkých Pavlovicích. Hospodaří na 3,5 ha vinohradů v prestižní trati Staré hory. Roční produkce lahvového vína je cca 10 tisíc lahví.

Vinař Marek Suský pochází ze staré vinařské rodiny. Jeho dědečkem byl František Štambachr, poslanec Ústavodárného národního shromáždění a rodák z Velkých Pavlovic, významný propagátor moderního vinohradnictví a vinařství a autor návrhu zákona pro studium zahradního inženýrství a zřízení zahradnické fakulty v Lednici.

 

Vinařství rodiny Suských patří ke generaci vinařů zastávající trend výroby malých partií jakostních přívlastkových vín s výrazným vlivem vlastního rukopisu i zřetelným projevem kvalit velkopavlovické vinařské podoblasti. Rodinné vinařství zpracovává hrozny z vinic vynikající vinařské trati Staré hory u městečka Velké Pavlovice, které je srdcem velkopavlovické vinařské podoblasti známé především výrobou kvalitních červených vín. Na produkci červených vín je zaměřeno i naše vinařství.

 

 

A základem produkce kvalitních vín je odborná práce ve vinici. Při výrobě vín v našem vinařství se snoubí moderní technologické poznatky s tradicí. Hrozny bílých odrůd jsou zpracovány čistě a citlivě technologií řízeného kvašení a následnou batonáží a u červených odrůd též dlouhodobou macerací rmutu trvající několik týdnů. Vína dále zrají v dubových sudech ve stabilních klimatických podmínkách sklepu pocházejícího ze 16. století.

 

 

Na tradici je zaměřena i odrůdová skladba zpracovávaných hroznů. Vždyť odrůdy Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Modrý Portugal i Frankovka byly doloženy jako nejrozšířenější na území Moravy již v roce 1883. V poslední době se snažíme produkci rozšířit o odrůdy André, Aurélius a Agni které světlo světa spatřili poprvé ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích a Cabernet Morávia typická svojí výraznou chutí a při dobrém dozrání hroznů i výrazně temně rubínovou barvou.