Rodinné vinařství Husák

 

Selské přírodní víno vyráběné tradiční metodou.

Tři generace, dvě dědiny, jeden sklípek ....

 

Sídlo vinařství se nachází v malé obci na Brněnsku, v Nesvačilce. Vinařství je součástí mikroregionu Cezava. Vinice se rozkládají v sousední vinřské obci Těšany na úrodném jižním svahu nad rozlehlým rybníkem v krásné chráněné lokalitě. Nachází se zde i vyjímečný přírodní prvek tzv. Hlaváčková mez na níž každoročně vykvétá hlaváček jarní. Nad vinohrady se jako posvátná dominanta tyčí kaple Panny Marie, kterou těšanští obyvatelé postavili jako výraz díků za návrat z koncentračních táborů za 2. světové války.

 

 

 

 Těšany leží na pomezí Hanáckého Slovácka a Brněnska ve Velkopavlovické vinařské podoblasti.

Pavel Husák začal vinařit v osmdesátých letech minulého století. Nejstarším pomocníkem ve vinařství je jeho otec Jan. Dnes se vinařství ujímá další mladá generace.

Cílem a posláním vinařství je vyrobit kvalitní odrůdové víno z oblasti, která je pro danou odrůdu nejvíce typická. Zákazníci pak mají přesný přehled o původu hroznů.

Nejoblíbenějším vinným pokladem je i mezi odborníky obdivovaný Müller Thurgau jehož hrozny zrají na jižním svahu viniční trati Vinohrádky, která svými podmínkami poskytuje této odrůdě jedinečný a tajemný terrior.

 

 

Co je selské víno a tradiční metoda výroby vína?

 

Vinařství Husák ctí tradiční postupy výroby vín. Současný trend zavádění nových postupů do výroby a chemická konzervace produktů je vinařství naprosto cizí. Zásadou jsou zdravé hrozny, spontánní kvašení a minimální zásahy do přirozeného zrání vína. Vinice jsou ošetřovány s velkým ohledem na přírodu. Ve sklípku nepoužívají žádné enzymy, umělá sladidla, voňavé kvasinky a stabilizace.

Červené víno nechavají dlouho vykvasit, aby mělo víno svoji rudou barvu a nebylo "uhnané" různými chemickými pomůckami. Při pečlivém ručním obdělávání a oštřování vinic se řídí prastarou pravdou, že dobré víno vzniká již ve vinici.